Examen

Rijexamen aanvragen

Voor het aanvragen van je examen heb je het volgende nodig:

 1. Gezondheidsverklaring (voorheen eigen verklaring)
 2. Pasfoto
 3. Oproepkaart
 4. Geldige Theoriecertificaat
 5. Geldige Identiteitsbewijs
 6. Eventueel het adviesformulier van de T.T.T.
Examen

Gezondheidsverklaring

Als je examen doet bij het CBR dien je een verklaring van geschiktheid te hebben. Dit is een formulier dat “Gezondheidsverklaring” heet, voorheen ook wel eigen verklaring. De gezondheidsverklaring dien je online via de website van het CBR in te vullen. De gezondheidsverklaring is een verklaring/formulier over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Op de website van het CBR kun je ook zien wat de kosten zijn van de gezondheidsverklaring.

Pasfoto

Tegenwoordig zijn er strenge eisen gesteld voor het maken van je pasfoto voor op je Rijbewijs. Zorg ervoor dat je een geschikte foto laat maken bij de fotograaf en zeg er bij dat het voor je Rijbewijs is. De fotograaf zal je dan adviseren en weet wat de eisen zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Theorie examen

Naast je praktijkopleiding en examen heb je ook een theoriediploma nodig. Tegenwoordig kun je heel makkelijk online een theorie cursus volgen. Druk op het knopje en meld je direct aan voor de cursus.

Theorie examen

Het praktijkexamen, wat kan je verwachten?

Het praktijkexamen duurt in totaal ongeveer 55 minuten, zorg er daarom voor dat je de dag voor je examen goed bent uitgerust. Voor het examen nemen wij samen nog alle punten even door. De examinator let op de volgende punten:

 • voertuigbeheersing
 • kijktechniek
 • voorrang verlenen
 • in- en uitvoegen
 • inhalen
 • kruispunten en rotondes
 • speciale handelingen (fileparkeren, straatje keren enz.)
Geslaagd

Als je geslaagd bent, krijg je dit direct van je examinator te horen. De examinator maakt direct een melding bij het RDW die gekoppeld staat bij de Gemeente. Nadat de melding is gemaakt, kun je 2 uur later je rijbewijs aanvragen bij het Stadsdeelkantoor van jou Gemeente. Houdt er wel rekening mee dat je bij het Stadsdeelkantoor altijd een afspraak dient te maken, voordat je er naar toe gaat.